Tuesday 12 September 2017

Kek tanpa menggunakan oven

Hai assalammualaikum everyone,
Today , sis nak buat kelainan sikit...memandangkan sis selalu share resepi , so harini sis nak share info mengenai 5 jenis kek yang mudah disediakan tanpa menggunakan oven .


Korang tau tak apa perbezaan antara brownie dan kek? Nak tau x? Hehehe...dulu2 aku pn xtau nk bezakan. Aku cuma tau makan jer....Meh sini nk share info sket. Dari segi bahan xde lh beza sgt....tekstur jer yg beza sket. Tekstur brownies terletak diantara kek dan biskut. Tekstur kek lebey lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting shoc yh dahsat rasanya dan sebagainya. Brownies biasanya dipotong 4 segi yg berasal dr AS dan sgt popular di negara itu. Tapi kalau korang sekalian nk buat bentuk laen pn OK, bentuk lurve ke (buat org tersayang) br style kn2...datapi sekarang ia diminati di merata2 dunia dan dah menjadi trend tempahan. Brownies mempunyai lapisan yg nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pd teksturnya. Ini kerana kandungan brownies lebey kaya dgn kandungan coklat dan gula berbanding kek (Tapi masih boley diterima tekak, sbb manis nyer bukan ler manis sgt.......so yummy ok)  Nie brownies hasil oven antik aku (sebelum di letakkn dalam paper cup) 8'inch size Choc Brownies sedia tuk dihantar pada kawan mama Thanks to aunty Liza kerana tak putus m'order brownies nie. Katanya, anak dia suka sgt.....Bagus2 suka lh bebanyak....klu ada yg suka, org yg membuat nyer tue....lg lh suka. weeee~ (^ ~) 

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_chea
Korang tau tak apa perbezaan antara brownie dan kek? Nak tau x? Hehehe...dulu2 aku pn xtau nk bezakan. Aku cuma tau makan jer....Meh sini nk share info sket. Dari segi bahan xde lh beza sgt....tekstur jer yg beza sket. Tekstur brownies terletak diantara kek dan biskut. Tekstur kek lebey lembut dan spongy manakala brownies lebih padat, moist dan fudgy. Brownies bertambah yummy, indah dan best apabila wujudnya kekacang, choc chips, atau dihias dgn frosting shoc yh dahsat rasanya dan sebagainya. Brownies biasanya dipotong 4 segi yg berasal dr AS dan sgt popular di negara itu. Tapi kalau korang sekalian nk buat bentuk laen pn OK, bentuk lurve ke (buat org tersayang) br style kn2...datapi sekarang ia diminati di merata2 dunia dan dah menjadi trend tempahan. Brownies mempunyai lapisan yg nipis dan padat dan agak rapuh selepas dibakar akibat pengkkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pd teksturnya. Ini kerana kandungan brownies lebey kaya dgn kandungan coklat dan gula berbanding kek (Tapi masih boley diterima tekak, sbb manis nyer bukan ler manis sgt.......

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

5Jenis Kek Yang Mudah Disediakan, Tanpa Menggunakan Oven!


Tahukah anda tidak semua jenis kek perlu dibakar ataupun dikukus. Dengan hanya menggunakan peti ais dirumah anda, anda dapat menghasilkan pelbagai jenis kek yang enak. Kek seperti ini juga digelar “Ice Box Cake”. Tidak percaya? Jom lihat jenis-jenis “Ice Bos Cake” yang menyelerakan.


1. Kek Keju Oreo



Kek keju oreo ataupun lebih kenali “Oreo Cheese Cake” adalah antara kek yang menjadi kegemaran ramai. Kek ini tidak memerlukan bahan-bahan yang banyak dan sangat mudah untuk menyediakannya.

Lihat tutorial masakan:  https://youtu.be/vl7OBBTv7KY



2. Kek Batik



Kek yang sangat mudah disediakan ini adalah antara yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Bahan-bahannya yang digunakan untuk membuat kek ini tidak sukar untuk didapati. Tidak perlu mencari di kedai yang menjual bahan-bahan kek dan pastri, ia boleh didapati di kedai runcit biasa.

Lihat tutorial masakan: https://www.youtube.com/watch?v=qJduSvUrKSo



3. “White Chocolate Strawberry Mousse” Kek



Kek yang kelihatan menarik ini nampak seperti sukar untuk dihasilkan tetapi percayalah ia sebenarnya sangat mudah. Cuma mungkin untuk menghasilkan 3 lapisan kek yang berbeza memerlukan masa dan bahan yang lebih berbanding kek yang mempunyai satu sahaja perisa.

Lihat tutorial masakan: https://www.youtube.com/watch?v=8I0nanKi7dI



4. Kek Biskut Strawberri & Krim



Satu lagi kek yang dihasilkan menggunakan strawberi sebagai bahan utama. Tetapi kali ini apa yang membezakan ialah setiap lapisan kek ini adalah biskut. Cara penyediaan kek ini tidak susah tetapi agak leceh kerana perlu disediakan lapisan demi lapisan.

Lihat tutorial masakan: https://www.youtube.com/watch?v=tecyOUhkl98



5. Tiramisu Trifle



Antara kek paling mudah disediakan ialah Tiramisu Trifle. Kek ini kebiasaanya di sediakan didalam cawan atau bekas dan dimakan terus menggunakan sudu. Sangat mudah dan bahan-bahan yang digunakan turut mudah didapati. Bagi peminat kopi, ini adalah antara pencuci mulut yang sesuai untuk anda.

Lihat tutorial masakan: https://www.youtube.com/watch?v=JPOv94S5JFQ




Apa perbezaan brownies dan kek. BROWNIES adalah sejenis kek yang dipotong empat segi, yang berasal dari Amerika Syarikat dan sangat popular di negara itu. Dan kini brownies mempunyai peminat di merata- rata dunia. Kalau anda ingin tahu, Brownies mempunyai permukaan satu lapisan sangat nipis dan rapuh selepas dibakar akibat pengkaramelan gula. Kelainan brownies adalah pada teksturnya. Teksture kek adalah lebih lembut. Tetapi Teksture brownies adalah lebih padat, lembap dan apabila dikunyah seperti mengunyah gula- gula lembut. Ini adalah kerana Brownies lebih kaya dengan kandungan coklat dan gula, berbanding kek. Kemeriahan coklatnya meletakkan Brownies no1 dihari peminatnya. Walaubagaimanapun, brownies yang sedap menggunakan coklat yang bermutu tinggi. Walaupun harganya agak mahal

Cheap Offers: http://bit.ly/gadgets_cheap

No comments:

Post a Comment

Kek tanpa menggunakan oven

Hai assalammualaikum everyone, Today , sis nak buat kelainan sikit...memandangkan sis selalu share resepi , so harini sis nak share info me...